Το φιάσκο με τη χρηματοδότηση του “Μακελείου” από την κυβέρνηση

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019. Το πρόγραμμα αρχικά ήταν ύψους 6.000.000 ευρώ το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα βασικά στοιχεία του ήταν η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας και η λόγική του ήταν της υποστήριξης των εταιρειών αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων. Επίσης, υπήρχε η εξής προυπόθεση για τις εφημερίδες που θα λάμβαναν την επιδότηση: “Η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού”.

Με νεότερη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ το πρόγραμμα αυξήθηκε με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου στα 7,5 εκατ. ευρώ. Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος  άλλαξαν:

-1: προς  χρηματοδότηση εφημερίδα θα έπρεπε να κυκλοφορεί τουλάχιστον 24 μήνες πριν την απόφαση της  18ης Ιουνίου και άλλαξε σε 18 μήνες.  Η “φωτογραφία” αφορούσε έντυπο που εξυμνεί τον φιλελεθερισμό και την απουσία των κρατικών χρηματοδοτήσεων

-2: Η ύπαρξη της  ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση  των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ για την επιδότηση δεν χρειαζόταν ούτε να έχει υπαχθεί η εταιρεία σε ρύθμιση οφειλών.

Με τη νέα ρύθμιση, η επιδότηση προορίζεται για την κάλυψη οφειλών στους εργαζόμενους, προηγείται η ρύθμιση με τις ΔΟΥ για οφειλές σε ταμεία και δημόσιο. Δηλαδή με τα χρήματα της ενίσχυσης από τον προϋπολογισμό θα πληρωθούν πρώτα το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι. Επίσης έχει αλλάξει 3 φορές η ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα. Αρχικά έπρεπε να υποβληθούν  ως τις 22 Ιουλίου, στη συνέχεια ως τις  15 Οκτωβρίου, μετά ως τις 18 Οκτωβρίου και μετά από νέα αλλαγή ως τις 4 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές στις εκδοτικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα 30 ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και αφού προηγηθεί ο έλεγχος των αιτήσεων από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΕΕ. Η λίστα με τις εφημερίδες δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια την Παρασκευή με τις υπογραφές των υπουργών Χ. Σταϊκούρα, Θ. Σκυλακάκη και Σ. Πέτσα.  Μετά το σάλο που έγινε χθες, Σάββατο εξαιτίας της χρηματοδότησης των …γνωστών εντύπων, με δήλωση του Σ. Πέτσα, ανακαλείται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *